Hermoratahieronta on ääreishermoston tehokuntoutusta huomioiden pitkittäiset ja poikittaiset hermoradat, aivot sekä aistit. Hoidolla kuntoutetaan ääreishermostoa siten että saadaan keskushermosto toimimaan kunnolla.

Hermoratojen kuntoutus on aikaa vievää. Yksi hoitokerta kestää 1,5-2 tuntia ja hoitoja suositellaan alussa otettaviksi viisi kertaa n. viikon välein ja jatkossa yksilöllisesti asiakkaan tarpeen mukaan.

Hoito ei ole mikään pikahoito, se vaatii asiakkaalta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista hoitoon. Usein tarvitaan useiden kuukausien hoitoa.

Hermoratahieronnassa ei ole osahoitoja vaan keho käsitellään aina kokonaan käyttäen painavaa j apyörittävää otetta. Jonkin verran hoidon pitää tuntua, mutta liian kipeää ei saa käydä.

Hermoratojen kuntoutus perustuu fysiologiaan. Se on tehokasta tukihoitoa perinteisen koululääketieteen rinnallaja auttaa saavuttamaan kehon tasapainotilan. Hoidolla ei paranneta sairauksia vaan autetaan kehon omia parannusvoimia saattamaan elimistö takaisin normaalitilaan.

Hoidon vaikutus saattaa aluksi olla oireita pahentava. Näin käy usein kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Olo saattaa aluksi muuttua pahemmaksi, tätä kutsutaan paranemiskriisiksi. Oireita voivat olla päänsärky, pahanhajuinen hengitys, liman eritys, ihottuma, ripuli jne. Oireet ovat ohimeneviä eikä hoitoa tule keskeyttää sen vuoksi.